Фінальний захід «I4Trust Datathon» з опрацювання ідей та технології обміну даними

Відбувся фінальний захід «I4Trust Datathon», де опрацьовувалися ідеї та технології обміну даними у ланцюжку створення вартості з використання інструментів i4Trust Data Spaces. Організатори заходу: I4Trust, Virtual Center of Digital Innovation NOSC-UA DIH, Ukrainian Cluster Alliance (UKA), DIH Faubourg Numérique and 4irelabs

Дататон проходив в два етапи.  На першому етапі 22 серпня Віртуальний центр цифрових інновацій NOSC-UA DIH презентував загальний підхід до використання будівельних блоків i4Trust для безпечного та ефективного обміну даними по всьому ланцюжку створення вартості, зменшуючи витрати на транзакції.

Учасники I4Trust Data-Ideathon та представники кластерів Українського кластерного альянсу презентували свій досвід роботи з Digital Twins та ідеї експериментів з обміну даними, які надають додаткову цінність даним як для постачальників, так і для користувачів. Були відібрані 4 команди, для підтримки експериментів з даними, учасники яких отримали:

  • Консультації та поради наших експертів у процесі підготовки проєктів та проведення експериментів з даними
  • Підтримка у пошуку партнерів
  • Підтримка в підготовці заявки на I4Trust 2nd Call.
  • Можливість взяти участь у події i4Trust Virtual Networking Event 23 серпня

У четвер 29 вересня відбувся фінальний захід «I4Trust Datathon» в онлайн-форматі, де команди отримали консультації щодо використання архітектури i4Trust Data Spaces для обміну даними в ланцюжку створення вартості та презентували свої експерименти з даними.

Тоня Сапіа, Senior Marketing and Project Manager FIWARE Foundation розповіла про ініціативу i4Trust та відповіла на питання щодо 2 грантового конкурсу  відбору експериментів з даними.

Дмитро Дейніченко розповів про особливості використання  децентралізованої екосистеми І4Траст для обміну даних, зупинившись детальніше на питаннях сумісності даних; політики контролю доступу; ролі учасників обміну даними. 

Вінсент Демертьє, керівник DIH Faubourg Numérique поділився досвідом практичної реалізації архітектури i4Trust Data Spaces та відповів на запитання учасників. 

Далі були представлені ідеї учасників для практичних застосувань i4Trust Data Spaces. Олег Котсар, к.т.н асистент кафедри електропостачання Навчально-наукового інституту електрозбереження енергоменеджменту НТУ України “Київського політехнічного інституту ім.І.Сікорського” представив проєкт обміну даними побутових споживачів про споживання електроенергії на основі єдиного цифрового двійника що використовується для інформування про покази лічильників споживачів (профіль навантаження) з певною періодичністю та надання рекомендацій з підвищення рівня енергоефективності.

Андрій Лесо, архітектурна компанія “ECODAR”, представив “active house radar”. Дані щодо комфорту запропоновані як основа цифрового двійника, а використання ресурсів мінімізуються під параметри комфорту.

Архітектор, що викоритовує дані щодо території, матеріалів, технологій, в т.ч. зі сторонніх сервісів та баз  проектує максимально ресурсоощадний та функціональний будинок. Виходячи з отриманих даних, розраховується “радар” по параметрах комфорту (освітленість, тепло, якість повітря) з урахуванням вибраних технологій, локації та орієнтації будинку, ресурсоефективності, CO2 відбитку та ВІМ моделі з вибраними технологіями. Архітектуру обміну даних Радару з системою енергомоніторингу АСЕМ представив Максим Кипенко, компанія ЕСКО Україна.

Роман Кравченко, керівник компанії 482.solutions представив  “ESG.Electrodo” – самоверіфікуємий data-брокер для керування даними ESG (екологічні, соціальні та управлінські) на основі блокчейну. Була представлена архітектура розгортання ESG.Electrodo в i4Trust Data Spaces – як довірчої екосистеми, яка дасть можливість досліджувати та публікувати ESG звітність, а також поєднати в одній платформі індустріальні підприємства щоб обробляти дані та надавати дані їх інвестиційним та страховим компаніям, які можуть оцінити наскільки бізнес є дружнім для довкілля та готовим до переходу на “низьковуглецеву” економіку, та наскільки бізнес активи підприємства застраховані від впливу кліматичних змін.

Юрій Калініченко, Aleistin,  Олександр Тимоєєв, Vikna Vikonda  представили схему використання платформи i4Trust для відстлідковування показників  контролю якості продукції на основі цифрових двійників в виробничих ланцюгах постачання металоконструкцій від компанії POTOKI CENTR.  

За результатами виступів В.Ночвай та К. Гороховський, NOSC-UA DIH, А. Бородюк, Український кластерний альянс, підсумували результати виступів команд та підвели підсумки дататону. Дві команди отримали приз від спонсора дататону – компанії 4irelabs у вигляді ваучерів 500 Euro на послуги з підготовки грантових заявок.

Залишити відповідь